Pengambilan Asid Folik

Tips 2 – Kehamilan Minggu ke-12

Sebelum ini admin ada berkongsikan surah amalan untuk diamalkan oleh para ibu hamil. Untuk posting kali ini admin nak kongsi tips kehamilan yang seterusnya untuk para ibu hamil sekalian. Tips kali ini turut boleh dimulakan pada kandungan berusia 12 minggu.

Dah bersedia?

asid folik

Ambil Asid Folik

Sudah dibuktikan oleh pelbagai jenis ujian bahawa pengambilan asid folik dapat membantu meningkatkan. Jadi apa yang asid folik ini boleh bantu para ibu hamil?

Pengambilan asid folik untuk 3 bulan pertama perlu ditingkatkan kerana ianya adalah bahagian penting dalam cecair spinal dan membantu menutup tiub di mana terletaknya sistem saraf tunjang; juga membantu mensintesis DNA dan menormalkan fungsi otak.

Makanan yang mempunyai sumber asid folik

kacang lentil

1. Kacang Lentil

Lentil adalah biji yang berasal dari keluarga kacang-kacangan yang mirip dengan kacang hijau. Jenis kacang-kacangan ini berbentuk menyerupai biji jagung dan dikenal sebagai makanan pokok yang ditemukan pada masakan Asia dan Afrika Utara.

Bacaan lanjut di sini.

brokoli

2. Brokoli

Brokoli merupakan salah satu sayuran hijau dari keluarga tanaman kubis. Hingga kini, sayuran ini terkenal sebagai sumber makanan yang mengandung berbagai macam nutrisi dan gizi. Apalagi, brokoli juga dikenal sebagai sayuran dengan nutrisi tinggi. Simak penjelasan mengenai kandungan gizi serta manfaat brokoli di bawah ini.

Bacaan lanjut di sini.

pisang

3. Pisang

Pisang merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae. Pisang mempunyai buah yang sedap dan lazat serta mudah ditanam.

Semoga perkongsian tips kehamilan kali ini dapat membantu para ibu hamil di luar sana.

Leave a Reply

join the family

Subscribe to our mailing list and get a special surprise